Andorra és un país molt popular i actualment està molt de moda. El comerç és una activitat que captiva a la gent per anar-hi, especialment per la diferència de preu que hi ha en els productes respecte a un altre lloc. El tabac, els cosmètics, els aparells electrònics i, naturalment els automòbils, són els principals béns que citen al consum a Andorra. L’adquisició d’un vehicle és més complicada que un altre article ja que requereix un conjunt de gestions administratives que a continuació s’explicaran. Tanmateix, és interessant comparar els preus contemplant les gestions a realitzar, ja que hi pot haver un estalvi notable pels reduïts impostos que s’han de pagar en comparació amb els establerts a la gran majoria de països d’Europa. Principalment ja hi ha una gran diferència en l’import de l’IVA. Mentre que a Espanya és del 21% i a França està molt a prop del 20%, a Andorra és del 4,5%. No obstant, si el lloc de destí del cotxe és fora d’Andorra, s’han d’assumir els imports corresponents al moment de matricular-lo.

Audi RS 4 Avant amb pack competition plus

Per tant, l’aspecte important a tenir en compte i saber si compensa la compra d’un cotxe a Andorra és saber els requisits de matriculació del lloc de destí i tenir en compte si és nou o de segona mà. De segona mà, és imprescindible tenir la documentació del vehicle. S’ha d’anar a les Duanes Centrals on es sol·licita la valoració del cotxe. Després de gestionar la baixa i la valoració, el comprador s’ha de dirigir a Transitari que és on es realitza el canvi de nom i dirigir-te a la frontera andorrana, on es facilitarà el document que permet la matriculació del vehicle a Espanya. A continuació s’ha d’anar a les agències de duanes d’Espanya a pagar l’IVA corresponent en concepte a la valoració del cotxe. El tràmit té un cost d’aproximadament 185€. Per acabar, s’ha de presentar aquest document generat per les diferents institucions a l’Agència Tributària de la duana. Un cop s’han gestionats tots els tràmits administratius que s’acaben d’esmentar, ja és possible la circulació de l’automòbil per les carreteres espanyoles.

Què s’ha de fer un cop el cotxe ja té el permís de circulació?

Un enginyer ha de generar la fitxa reduïda del cotxe. El cost d’aquest document és de 70€. El següent pas és dirigir-se a la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV), on seran necessàries dos revisions; l’habitual i una específica on es medeix i es pesa el cotxe. La primera revisió té un preu de 90€ i la segona de 24€, per tant en total són 114,5€. A continuació, s’ha de pagar l’impost de matriculació a Hisenda, que costa uns 100€. És indispensable anar a Tràfic i presentar tots els documents corresponents a totes les gestions administratives tramitades durant tot el transcurs de la compra i abonar 90€. També s’ha de sol·licitar una matrícula, amb el nom del propietari. 

Empreses especialitzades en la compra de vehicles

Existeixen empreses especialitzades en la compra d’automòbils a Andorra, que són les encarregades de gestionar tots els tràmits administratius necessaris. Aquestes t’entreguen el cotxe matriculat i preparat per circular per les carreteres espanyoles.

Conclusió

La compra d’un cotxe a Andorra acaba sent molt més econòmica que a Espanya, ja que l’IVA influeix considerablement. Tanmateix, abans de comprar-te un vehicle al país andorrà has de tenir present tots els tràmits administratius que s’han de dur a terme si la residència és fora d’Andorra.

Toyota passant per un riu